Futbol Hakkında Genel Haberler ve Yazılar

Avusturya – Fransa: Muhtemel 11’ler

Düsseldorf Arena’da oynanacak ve TSİ 22.00’de başlayacak müsabakayı İspanyol hakem Jesus Gil Manzano yönetecek. Manzano’nun yardımcılıklarını Diego Barbero ile Angel Nevado üstlenecek.

EURO 2016 ve 2022 FIFA Dünya Kupası’nda final oynayan, 2018 FIFA Dünya Kupası’nda ise şampiyonluk yaşayan Fransa, Avusturya karşısında galip gelerek turnuvaya iyi başlamak istiyor.

Avusturya ise Hollanda ve Polonya’nın da bulunduğu grupta ilk maçından puanla ayrılmayı hedefliyor.

Şampiyona yolculukları

Eski kaptanı Didier Deschamps’ın teknik direktörlüğünü yaptığı Fransa, elemeleri namağlup şekilde geçerek finallerde mücadele etme hakkı kazandı.

Alman teknik direktör Ralf Rangnick’in 2022 yılında göreve başladığı Avusturya ise F Grubu’nda Belçika’nın ardından ikinci sırada EURO 2024 bileti aldı.

Rekabette Fransa üstün

İki takım arasında bugüne dek oynanan karşılaşmalarda Fransa’nın üstünlüğü bulunuyor.

Taraflar daha önce 25 maçta karşılaşırken, bunların 13’ünü Fransa, 9’unu ise Avusturya kazandı, 3 karşılaşma beraberlikle sonuçlandı.

Fransa’nın 42 golüne, Avusturya 41 golle yanı verdi.


Muhtemel 11’ler


Avusturya: Pentz, Posch, Lienhart, Trauner, Mwene, Laimer, Seiwald, Wimmer, Sabitzer, Baumgartner, Gregoritsch

Fransa: Maignan, Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez, Kante, Rabiot, Dembele, Griezmann, Thuram, Mbappe


Maç önü istatistikleri


  • Büyük turnuvalarda (Dünya Kupası & Avrupa Şampiyonası) üçüncü kez karşılaşmaya hazırlanan Avusturya ile Fransa, bugüne kadarki iki maçta birer galibiyet aldı: 1934 Dünya Kupası (Avusturya 3-2 Fransa) & 1982 Dünya Kupası (Fransa 1-0 Avusturya).
  • Fransa ile oynadığı son 10 resmi maçın sadece birini kazanabilen Avusturya (2B 7M), tek galibiyetini 2008 Dünya Kupası elemelerinde Viyana’da aldı (3-1).
  • Üst üste üçüncü kez Avrupa Şampiyonası’nda boy gösterecek olan Avusturya, bu süreçten önceki tek katılımını İsviçre ile ortak ev sahipliği yaptığı 2008’de gerçekleştirmişti.
  • Ülke tarihinin en yüksek Avrupa Şampiyonası derecesini bir önceki turnuvada son 16’ya kalarak kaydeden Avusturya, o turda İtalya’ya uzatmalarda 2-1 mağlup oldu.
  • Avrupa Şampiyonası’nda oynadığı 10 maçın sadece ikisini kazanabilen Avusturya, bu galibiyetleri bir önceki turnuvanın grup aşamasında Kuzey Makedonya ve Ukrayna’yı yenerek aldı.
  • Üst üste dokuzuncu kez Avrupa Şampiyonası’na katılım hakkı kazanan Fransa, Almanya’nın (14) ardından devam eden en uzun serinin sahibi. Turnuvayı Fransa’dan (2) daha fazla kazanan sadece iki ülke bulunuyor: İspanya (3) ve Almanya (3).
  • Son dört büyük turnuvanın (Dünya Kupası & Avrupa Şampiyonası) üçünde final oynayan Fransa, 2018 Dünya Kupası’nı kazandı ancak 2022 Dünya Kupası ve EURO 2016’yı ikinci tamamladı. Horozlar’ın bu süreçte finale kalamadığı tek turnuva bir önceki Avrupa Şampiyonası’ydı (son 16).
  • EURO 2024 elemelerindeki 29 golünün 14’ünü Cebelitarık’ı 14-0 mağlup ettiği maçta atan Fransa, o karşılaşmada elemeler tarihinin en farklı galibiyetini aldı (Kasım 2023).
  • Avrupa Şampiyonası elemelerinde Avusturya formasıyla en fazla golde pay sahibi olan oyuncu konumundaki Marcel Sabitzer (4 gol & 2 asist), aynı zamanda ülkesi adına en fazla net pozisyon yaratan (4) ve asist beklentisi üreten (1.6 xA) isimdi.
  • Kylian Mbappe’nin Fransa formasıyla büyük turnuvalarda (Dünya Kupası & Avrupa Şampiyonası) attığı 12 golün tamamı Dünya Kupası’nda geldi. Forma giydiği tek Avrupa 
    Şampiyonası’nda çektiği 14 şutun hiçbirini gole çeviremeyen Mbappe (2021), Fransa’nın elendiği son 16 turu maçında penaltı kaçırdı (vs İsviçre).
  • Antoine Griezmann, EURO 2016’dan bu yana düzenlenen büyük turnuvalarda (Dünya Kupası & Avrupa Şampiyonası) en fazla golde pay sahibi olan Avrupalı oyuncu konumunda (11 gol & 7 asist).
  • Didier Deschamps, Avrupa Şampiyonası tarihinde hem oyuncu hem de teknik direktör olarak kupa kazanan ilk isim olmak istiyor.