Futbol Haberleri

Spor yazarlarının Beşiktaş yorumları sizlerle

Trenyol Süper Lig’in ilk haftasında Beşiktaş deplasmanda Samsunspor’u Rafa Silva ve Gabriel Paulista’nın golleriyle 2-0 yendi. SABAH Spor yazarları Fatih Doğan, Ali Gültiken, Bülent Timurlenk ve Mustafa Çulcu zorlu maçı kaleme aldı. Usta isimler Beşiktaş’ın maestrosu Rafa Silva’ya övgüler yağdırdı. İşte Samsunspor – Beşiktaş maçı yazar yorumları…

Fatih Doğan

2023-24 sezonunu Türkiye Kupası ile kapatıp, yeni sezonu Süper Kupa’yı kazanarak açmak Beşiktaş için müthiş bir moral ve yeni sezon öncesi yüksek motivasyon oldu. Süper Lig’e Samsunspor galibiyetiyle başlanması, bu güzel fotoğrafın tamamlanması anlamına geliyordu. Öyle de oldu. Ancak zaferi getiren gollerin yeni transferler Rafa Silva ve Paulista’dan gelmesi transfer sürecini tamamlamaya çalışan yönetimin hem moralini hem elini güçlendirdi. Özellikle ilk golde Semih’in asistindeki derinlik ve güzellik kadar Silva’nın koşusu, kontrol ve gol vuruşu büyük kalite göstergesiydi. Oyun beklentilerin gerisinde kalsa da Şampiyonlar Ligi seviyesinde bir gol organizasyonuydu. Beşiktaş, 2-0’ı bulmanın etkisiyle de olabilir Samsunspor’a gereğinden fazla topla oynama alanını ve pozisyonlar verdi. Bunda siyah-beyazlı takımın geniş alanda oynaması, stoperiyle forveti arasında 65-70 metre mesafede oynaması etkendi. Samsun, sahada kompakt oynayamayan Beşiktaş’ın bıraktığı boşlukları değerlendirdi. Svensson’u ve rakip ceza alanını çok zorlayan Marius biraz daha şanslı olsa gole ulaşabilirdi. 45’te Paulista-Necip değişikliği zorunlu, 70’te Semih-Onana değişikliği orta sahayı toparlamak için doğru hamleydi. Sahada iyi işler yapan Marius’un çıkması Ercan Kara’nın girmesi Samsunspor adına şaşırtmadı değil! Samsun, sezona evinde yenilerek başlasa da iştahı, taktiksel planları açışından umut vericiydi. Beşiktaş, çok önemli bir galibiyet alarak lige iyi bir giriş yaptı.

Ali Gültiken

Beşiktaş, lige mükemmel bir başlangıç yaptı. Deplasmanda ilk maçı kazanmak çok önemli. Süper Kupa’nın ardından kazanılan güveni bu galibiyet ete kemiğe büründürdü. Galibiyeti getiren gollerin yeni transferler tarafından atılmış olması da ayrı bir pozitif görüntü oluşturdu. Paulista, sakatlanarak 45 dakika sonunda oyundan çıksa da bir devredeki performansı Beşiktaş’a çok şey kattı. Hem savunmadaki liderliği hem de attığı ikinci gol çok önemliydi. Samsunspor’un maçı kazanma inancını da kırdı. Rafa Silva’nın attığı gol tam bir usta işiydi. Semih’e gösterdiği koşuyla gelen mükemmel asisti çok klas bir vuruşla bitirdi. Oyun maçın iki yarısında da hakimiyet olarak Beşiktaş’ın elinde görünmese de siyah-beyazlılar, skorun ne kadar önemli olduğunun farkında olarak oynadı. Bulduğu iki gole hem mücadele olarak hem de doğru savunmayla maçın son dakikasına kadar sahip çıktı. Özelikle ligin başlangıçları her zaman zordur. Her şeyi mükemmel yapamayabilirsiniz ama kazanarak adımları atmak en önemli şeydir. Süreç içerisinde gelişen güvenle beraber istediğiniz oyunu da inşa edersiniz. Beşiktaş, bu kadronun yapılanma sürecine hâlâ devam ediyor. Elde edilen skorlar gibi oyun gelişimi de gelecektir. Topa daha sahip olan, futbol sahasının tamamını istediği gibi daha rahat kullanabilen oyunlar da birkaç hafta içerisinde ortaya çıkacaktır. Galibiyetin bu kadar zorlu bir deplasmandan alınıp dönülmüş olması Beşiktaş adına çok güzel mesajlar içeriyor.

Bülent Timurlenk

Süper Kupa’yı kazanırken tabeladaki 5-0’lık skor ve sahadaki oyuna bakıldığında ‘Beşiktaş mı çok iyiydi yoksa Galatasaray mı çok kötüydü?’ sorusunu da ligin ilk haftasına taşımıştı. Geride kalan sezonu iki ezeli rakibinin 40+ puan gerisinde tamamlayan bir takım için sezona böylesine görkemli bir zaferle başlayıp Samsun’a gitmek maça neredeyse 1-0 başlamak gibiydi. Ama bunlar sözde olanlar. İlk 30 dakikada ev sahibinin yaptığı ön alan baskısı, Beşiktaş’ın istatistiklerini sıfırda bıraktı. Siyah-beyazlı taraftarlar, Sergen Yalçın yönetiminde 1-0 öne geçtikleri Trabzon deplasmanında benzer 30 dakikayı iyi hatırlarlar. Pozisyon olarak olmasa da oyun olarak Rafa Silva fileleri havalandırdığında Samsun adına atamayana atarlar klişesi sahne aldı. Portekizli, Galatasaray derbisinden sonra bu maçta da bu sezon Kartal’ın çilingiri olacağını gösterdi. Paulista da sakatlanıp çıktığı ilk yarıda geçen hafta olduğu gibi savunmanın sigortasıydı. 8+3 kuralı kalkınca Beşiktaş’ın 3 değil, 2 yerliyle oynamasının bile getirdiği avantaj var. Elbette ki kazanırken sorunlar yok değil. Svensson-Rashica kanadı fazla umut vermiyor. Rakip, ön alanda baskı yaptığında Gedson savunma yönünden top çıkarmaya çalıştığından forvet hattıyla aradaki mesafe büyüdükçe büyüyor. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın pek de parlak olmayan futbolla evlerinde 3 puan aldığı ligin ilk haftasında Giovanni van Bronckhorst’un deplasmanda 3 puanla başlaması, geçen sezon büyük travma yaşayan takım için 3 puandan fazlası.

Mustafa Çulcu

Samsunspor’un transfer yasağı, futbolumuzun da en önemli sorunu. Bir diğer sorunumuz da sahalarımızın kötü zemini. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisine sahip futbolumuza bu zeminler yakışmıyor. İlk 30 dakika Samsun organize baskı ile Beşiktaş’ı sahasından çıkartmadı ama Kartal ilk yarı da rakip ceza alanında 4 kez topla buluştu, 2 gol buldu. İlk golde Semih’in Rafa Silva’ya attığı derin pas, Silva’nın topu alış, sürüş ve vuruşu muhteşemdi. Maçta; 4. dakikada Paulista ciddi sakatlık yaşadı, yerde kaldı. Hakemin bunu fark edemeyip oyunu geç durdurması, oyuncu sağlığı açısından deneyimine ve çağdaş hakemlik anlayışına yakışmadı. 8. dakikada Bennasser’in Gedson’a yaptığı faul; umut vadeden atağa da girer, kontrolsüz harekete de girer. Mutlak sarı kart olmalıydı.