Futbol Haberleri

Türkiye – Gürcistan: Muhtemel 11’ler

Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen şampiyonada F Grubu’nda yer alan Türkiye, organizasyondaki ilk sınavını Gürcistan karşısında verecek. BVB Dortmund Stadı’ndaki maç, TSİ 19.00’da başlayacak.

Ay-yıldızlı ekip, Gürcistan’ı yenerek turnuvaya galibiyetle başlamayı hedefliyor.

Grubun diğer maçında ise Portekiz ile Çekya karşı karşıya gelecek. Leipzig’de oynanacak mücadele TSİ 22.00’de başlayacak.

Arjantinli hakem yönetecek

Türkiye ile Gürcistan arasındaki karşılaşmada, Arjantinli hakem Facundo Tello düdük çalacak.

Tello’un yardımcılıklarını aynı ülkeden Gabriel Chade ve Ezequiel Brailovsky yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi, Litvanya Futbol Federasyonundan Donatas Rumsas olacak.

Karşılaşmada İspanyol Alejandro Hernandez ise VAR görevini üstlenecek.

Gürcistan ile 12 yıl sonra

A Milli Futbol Takımımız, 2024 Avrupa Şampiyonası’nda (EURO 2024) ilk maçını yapacağı Gürcistan ile 6. kez karşı karşıya gelecek.

Türkiye, 2’si resmi, 3’ü özel geride kalan 5 maçtan 3 galibiyet, birer beraberlik ve yenilgiyle ayrıldı. Ay-yıldızlı ekip bu maçlarda rakibine 12 gol attı, kalesinde ise 5 gol gördü.

Son maçlarını 24 Mayıs 2012’de Salzburg’da oynayan iki ekip 12 yıl sonra yeniden karşılaşacak.

İlk maç 2002’de

Türkiye, Gürcistan ile ilk maçını 21 Ağustos 2002 tarihinde Trabzon’da yaptı. Milli takım, Hüseyin Avni Aker Stadı’ndaki özel karşılaşmayı 3-0 kazandı.

Ay-yıldızlı ekip, 18. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’ndeki ilk sınavında da rakibini yine Trabzon’da ağırladı. 4 Eylül 2004 tarihinde Hüseyin Avni Aker Stadı’ndaki karşılaşmada Fatih Tekke’nin golüyle 1-0 öne geçen milliler, Asatiani’nin golüne engel olamadı ve maç 1-1 berabere bitti. 18. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’nde 30 Mart 2005’te Tiflis’te yapılan rövanş maçından ise Türkiye 5-2 galip ayrıldı. Ay-yıldızlı ekibin bu maçtaki gollerini Tolga Seyhan, Fatih Tekke (2), Koray Avcı ve Tuncay Şanlı attı.

İki ülke milli takımlarının 7 Şubat 2007’de Tiflis’teki oynadığı özel maçı ise Gürcistan 1-0 kazandı.

Türkiye ile Gürcistan arasında 24 Mayıs 2012’de oynanan hazırlık maçından ise milli takım Hamit Altıntop, Nuri Şahin ve Selçuk İnan’ın golleriyle 3-1 galip ayrıldı.


Muhtemel 11’ler


Ay-yıldızlılarda İrfan Can Kahveci dışında eksik bulunmuyor. Gürcistan’da ise kırmızı kart cezası bulunan Loria dışında eksik yok.

Türkiye: Mert Günok, Mert Müldür, Merih, Abdülkerim, Ferdi, Hakan, Salih, Orkun, Arda, Kenan, Barış Alper

Gürcistan:  Mamardashvili, Kverkvelia, Kashia, Dvali, Kakabadze, Kochorashvili, Kiteishvili, Chakvetadze, Shengelia, Mikautadze, Kvaratskhelia


Maç önü istatistikleri


  • Gürcistan ile oynadığı beş maçın üçünü kazanan Türkiye (1B 1M), bu süreçteki tek yenilgisini Şubat 2007’deki hazırlık karşılaşmasında aldı.
  • Gürcistan, tarihinde ilk kez bir büyük turnuvada (Dünya Kupası & Avrupa Şampiyonası) boy gösterecek. 2012’den bu yana Avrupa Şampiyonası’na ilk kez katılan sekiz takımın üçü ilk maçından galip ayrılabildi: Ukrayna (2012 vs İsveç), Galler (2016 vs Slovakya) & Finlandiya (2020 vs Danimarka).
  • Avrupa Şampiyonası’nda altıncı kez boy göstermeye hazırlanan Türkiye, tarihinde ilk kez üst üste üç turnuvaya katılım hakkı kazandı. A Milli Takım, bu turnuva tarihindeki en yüksek derecesini 2008’de yarı finale kalarak elde etti.
  • Çıktığı son yedi Avrupa Şampiyonası maçının altısını kaybeden Türkiye (1G), bu turnuvadaki son 12 karşılaşmada sadece bir gole kapama yapabildi (2-0 vs Çekya).
  • Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası tarihinde attığı 14 golün 10’u maçların ikinci 45 dakikalık bölümünde gelirken; uzatma devrelerinde kaydettiği tek gol, turnuva tarihinde atılan en geç goldü (Semih Şentürk; 121:01 vs Hırvatistan).
  • EURO 2024’te boy göstermeye hazırlanan 24 ülke arasında, eleme sürecinde kullandığı ilk 11’lerin yaş ortalaması Ukrayna’nın (25 yaş 273 gün) ardından en düşük takım Türkiye’ydi (26 yaş 83 gün).
  • Avrupa Şampiyonası tarihinde ilk maçına çıkacak bir ülkeye ikinci kez rakip olan Türkiye, bundan önceki karşılaşmada Hırvatistan’a 1-0 mağlup oldu (EURO 1996).
  • EURO 2024 elemelerinde Türkiye formasıyla en fazla şutla biten akan oyun dizisine dahil olan oyuncu Hakan Çalhanoğlu’ydu (47).
  • Bu turnuvanın eleme aşamasında hiçbir oyuncu Gürcistan’ın yıldızı Khvicha Kvaratskhelia’dan daha fazla çalım atamadı (44). O süreçte 90 dakika başına 4.8 çalımı bulunan Kvaratskhelia, en az 500 dakika süre alan oyuncular arasındaki en yüksek oranın sahibiydi.