Futbol Haberleri

İskoçya – İsviçre: Muhtemel 11’ler

Köln Stadı’nda oynanacak ve TSİ 22.00’de başlayacak müsabakayı, Slovak hakem Ivan Kruzliak yönetecek.

Kruzliak’ın yardımcılıklarını aynı ülkeden Branislav Hancko ve Jan Pozor yapacak. Müsabakanın dördüncü hakemi ise Bosna Hersek’ten Irfan Peljto olacak.

İsviçre, tur için sahada olacak

İsviçre, İskoçya karşısında galip gelmesi durumunda adını bir üst tura yazdırmayı başaracak.

Organizasyonda, gruplarında ilk 2 sırayı alan takım ile en iyi 4 üçüncü bir üst tura çıkacak.

Gruptaki ilk maçında Macaristan’ı 3-1 ile geçen İsviçre, İskoçya’yı da yenmesi durumunda son 16 turuna yükselmeyi garantileyecek.

İskoçya, gruptaki ilk maçında ev sahibi Almanya’ya 5-1 yenilmişti.

Rekabette İskoçya üstün

İki takım arasında bugüne dek oynanan müsabakalarda İskoçya’nın üstünlüğü bulunuyor.

Takımlar arasında daha önce oynanan 16 maçın 8’ini İskoçya, 5’ini ise İsviçre kazandı. 3 mücadele ise beraberlikle sonuçlandı.

İskoçya’nın attığı 26 gole, İsviçre 24 golle karşılık verdi.

Eleme performansları

Teknik direktörlüğünü Murat Yakın’ın yaptığı İsviçre, elemelerde Romanya, İsrail, Belarus, Kosova ve Andorra ile mücadele ettiği I Grubu’nu ikinci bitirerek EURO 2024’e geldi.

İskoçya da İspanya, Norveç, Gürcistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bulunduğu A Grubu’nu ikinci tamamlayarak EURO 2024 biletini aldı.


Muhtemel 11’ler


İskoçya: Gunn, Ralston, Robertson, Hanley, Tierney, Hendry, McTominay, McGinn, McGregor, Gilmour, Adams

İsviçre: Sommer, Widmer, Akanji, Ricardo Rodriguez, Aebischer, Schar, Freuler, Xhaka, Vargas, Ndoye, Embolo


Maç önü istatistikleri


-Büyük bir turnuvada İsviçre ile ikinci kez karşılaşmaya hazırlanan İskoçya, EURO 1996’nın grup aşamasında sahne alan ilk mücadeleyi 1-0 kazandı.
-İskoçya ile karşılaştığı son maçı Mart 2006’da oynayan İsviçre, Glasgow’daki hazırlık karşılaşmasını 3-1 kazandı.
-Avrupa Şampiyonası’nın açılış maçında Almanya’ya 5-1 kaybeden İskoçya, büyük turnuvalardaki daha ağır tek mağlubiyetini 1954 Dünya Kupası’nda Uruguay’dan aldı (0-7). İskoçya, tarihinde dördüncü kez büyük bir turnuvadaki ilk iki karşılaşmasını da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya (1954 ve 1986 Dünya Kupası & 1992 Avrupa Şampiyonası).
-Büyük turnuvalarda grup aşamasında oynadığı son 14 maçın sadece ikisini kaybeden İsviçre (Dünya Kupası/Avrupa Şampiyonası), bu karşılaşmaların yedisinden galibiyetle ayrıldı (5B).
-Büyük turnuvalarda 25+ maça çıkan Avrupa ülkeleri arasında İskoçya’dan (yüzde 18; 6/33) daha düşük galibiyet oranında kalan tek ülke Bulgaristan (yüzde 13; 4/32).
-Avrupa Şampiyonası’nda oynadığı son dört maçın üçünde 3+ gol atan İsviçre (toplam 10 gol), daha önceki 15 karşılaşmada kaydettiği gol sayısını (9) geride bıraktı.
-Avrupa Şampiyonası’nın açılış maçındaki tek sayısını Almanya savunmacısı Antonio Rüdiger’in kendi kalesine attığı golle kaydeden İskoçya, Mayıs 2016’da İtalya (1) ile oynadığı hazırlık maçından bu yana en az şut çektiği mücadeleyi geride bıraktı (1).
-Macaristan karşısında dört şut pası veren Granit Xhaka, maçta en yüksek sayıya ulaşan isim oldu. Bu şut paslarının tamamını akan oyunda kaydeden Xhaka, Steven Zuber’in (5 vs Türkiye; EURO 2020) ardından bir Avrupa Şampiyonası maçında bu sayıya ulaşan ikinci İsviçre oyuncusu oldu.
-İskoçya’nın oynadığı son 31 maçta da forma giyen John McGinn, Tom Boyd’dan (38 maç; Ağustos 1995-Haziran 1999) bu yana ülkesi adına en uzun seriyi yakalayan isim konumunda. Steve Clarke yönetiminde İskoçya formasıyla daha fazla maça çıkan (53), gol atan (18) veya asist yapan (9) bir oyuncu bulunmuyor.
-Son üç büyük turnuvada da ağları havalandıran Breel Embolo (Dünya Kupası/Avrupa Şampiyonası), İsviçre formasıyla üç farklı turnuvada gol sevinci yaşayan ikinci oyuncu oldu (Xherdan Shaqiri; 5). Bu turnuvalarda İsviçre formasıyla Embolo’dan (4) daha fazla gol atan sadece iki isim bulunuyor: Xherdan Shaqiri (9) & Josef Hügi (6).