Cumartesi, Eylül 21, 2024
Futbol Hakkında Genel Haberler ve Yazılar

Fenerbahçe – Galatasaray: Muhtemel 11’ler

Trendyol Süper Lig’in 6. haftası Fenerbahçe – Galatasaray derbisine sahne olacak.

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig’in 6. haftasındaki derbide Galatasaray’ı konuk edecek.

Ülker Stadı’nda oynanacak ve saat 20.00’de başlayacak müsabakayı hakem Atilla Karaoğlan yönetecek.

Karaoğlan’ın yardımcılıklarını Ceyhun Sesigüzel ve Süleyman Özay yapacak.

Ligde geride kalan 5 müsabakada 4 galibiyet ve 1 beraberlik elde eden Fenerbahçe, haftaya 13 puanla 2. sırada giriyor.

Teknik direktör Jose Mourinho’nun ekibi, 15 puanla liderlik koltuğunda oturan rakibini yenerek zirveye yükselmenin hesaplarını yapıyor.

Ligdeki 5 maçını da kazanan Galatasaray ise puan tablosunda birinci sırada yer alıyor.

Atakaş Hatayspor ile TÜMOSAN Konyaspor’u 2-1, Adana Demirspor’u 5-1, Çaykur Rizespor’u 5-0 ve Gaziantep FK’yi 3-1 mağlup eden “Cimbom”, 15 puanla Süper Lig’de 6. haftaya birinci sırada girdi.

Ligde 135. sınav

Fenerbahçe ile Galatasaray, Süper Lig tarihinde 134 kez karşılaştı.

Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 53-37 üstünlük kurdu. Ligdeki 44 maç da beraberlikle sonuçlandı.

Lig maçlarında sarı-lacivertliler 163, sarı-kırmızılılar ise 130 gol kaydetti.

Rekabetin golcüleri

Rekabette en fazla golü Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel attı. Sporel, Galatasaray’a karşı oynadığı 42 maçta toplam 27 kez rakip fileleri havalandırdı.

Zeki Rıza Sporel’i, 24 golle yine bir Fenerbahçeli Alaattin Baydar izledi. Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’in 20, Galatasaraylı Metin Oktay’ın ise rekabette 19 golü bulunuyor.

Bu arada, iki takımda da forma giyen Tanju Çolak’ın 14’ü Galatasaray, 8’i Fenerbahçe formasıyla olmak üzere rekabette toplam 22 golü var.

Lig maçlarında ise Galatasaraylı Metin Oktay 9, Fenerbahçeli Aykut Kocaman 8 golle takımlarının en golcü isimleri oldu

Muslera’nın derbi deneyimi yüksek

Galatasaray’a 2011-2012 sezonunda transfer olan Muslera, 13 sezonda toplam 58 derbide görev aldı.

Deneyimli file bekçisi, Beşiktaş ve Fenerbahçe derbilerinde 25 galibiyet, 16 beraberlik ve 17 mağlubiyet gördü. Söz konusu karşılaşmalarda rakiplerin 57 golüne engel olamayan Muslera, 24 derbide gol yememeyi başardı.

Muslera, daha önce 26’sı Süper Lig, 1’i Türkiye Kupası, 4’ü de TFF Süper Kupa maçı olmak üzere Fenerbahçe’ye karşı oynadığı 31 karşılaşmada 12 galibiyet, 10 beraberlik ve 9 mağlubiyet yaşadı.

Son 10 derbide kart raporu

Sarı-lacivertliler, iki takım arasında ligdeki son 10 maçta rakibine göre daha fazla kızardı.

Fenerbahçe, 2019-20 sezonundan başlayan dönemde oynanan son 10 maçta 33 sarı, 5 kırmızı kart gördü. Galatasaray ise aynı süreçte 41 sarı, 1 de kırmızı kartla cezalandırıldı.

7 futbolcu ilk derbi heyecanını yaşayacak

Fenerbahçe’de 7 oyuncu, sarı-lacivertli formayla ilk derbi heyecanını yaşayacak.

Sarı-lacivertlilerde Sofyan Amrabat, Youssef En-Nesyri, Allan Saint Maximin, Cenk Tosun, Filip Kostic, Levent Mercan ve Oğuz Aydın, Galatasaray karşısında şans bulması durumunda takımlarıyla ilk derbilerine çıkacak.

Bu isimlerin yanı sıra daha önce kadroda bulunan ama Galatasaray’a karşı oynayamayan Bartuğ Elmaz, Mert Müldür, Rodrigo Becao, Ryan Kent ve Ertuğrul Çetin, görev verilmesi halinde Galatasaray derbisinde ilk kez forma giyecek.

Muhtemel 11’ler

Fenerbahçe’nin tek eksiği sakatlığı süren Osayi-Samuel. Tedavisi tamamlanan Djiku ve takıma yeni katılan isimlerden Kostic mücadelede Mourinho’dan şans bekleyecek. Sarı-laciverlilerin Hollandalı sol beki Jayden Oosterwolde ise sarı kart ceza sınırında bulunuyor.

Galatasaray’da ise tedavisine devam edilen Ziyech karşılaşmada forma giyemeyecek. Takımla çalışmalara başlayan Icardi’nin durumu ise maç saatinde belli olacak.

Fenerbahçe: Livakovic, Mert Müldür, Becao, Çağlar Söyüncü, Oosterwolde, Fred, İsmail Yüksek, Tadic, Szymanski, Saint-Maximin, Dzeko

Galatasaray: Muslera, Kaan Ayhan, Davinson, Abdülkerim Bardakçı, Jakobs, Torreira, Berkan Kutlu, Sallai, Sara, Barış Alper Yılmaz, Osimhen

Maç Önü İstatistikleri

  • Fenerbahçe ile Galatasaray, Süper Lig tarihinde 135.inci kez karşı karşıya gelecek. İki ekip arasında bugüne kadar oynanan mücadelelerin 53’ünü sarı-lacivertliler, 37’sini ise sarı-kırmızılılar kazandı (44B).
  • Fenerbahçe, Galatasaray’ı Süper Lig tarihinde en fazla mağlup eden (53) ve sarı-kırmızılı ekibin filelerini en fazla havalandıran (163) takım konumunda.
  • Okan Buruk göreve geldikten sonra Fenerbahçe ile oynadığı dört Süper Lig maçının üçünde kalesini gole kapatan Galatasaray (2G 1B), tek mağlubiyetini gol yediği tek karşılaşmada aldı (Mayıs 2024; 0-1).
  • Süper Lig’de yabancı teknik adamlar yönetiminde çıktığı son iki Galatasaray derbisini kaybeden Fenerbahçe (Jorge Jesus x2), lig tarihinde bu şekilde daha uzun bir seriyi sadece Nisan 1960-Ocak 1962 arasında yaşadı (Laszlo Szekely x4).
  • Bu sezon Süper Lig’de oynadığı beş maçı da kazanan Galatasaray, lig tarihinde ikinci kez bir sezona altıda altı yaparak başlamak istiyor (2009/10’un ardından).
  • Süper Lig’de oynadığı son sekiz iç saha maçında puan kaybetmeyen Fenerbahçe, seyircisi önünde daha uzun bir galibiyet serisini en son Şubat-Eylül 2013 arasında yakaladı (9G).
  • Okan Buruk’un göreve geldiği 2022/23 sezonundan bu yana Süper Lig’de en fazla kafa golü atan takım olan Galatasaray’ın (31), bu şekilde gol kaydedemediği iki rakibinden biri Fenerbahçe (Giresunspor ile birlikte).
  • Son üç Süper Lig maçında da gol katkısı yapan Dusan Tadic (3 gol & 2 asist), Türkiye kariyerinde ilk kez üst üste dört karşılaşmada bunu başarmak için sahaya çıkıyor.
  • Süper Lig’de oynadığı son dört maçta birer gol atan Barış Alper Yılmaz, profesyonel kariyerinde ilk kez üst üste dört lig karşılaşmasında rakip fileleri havalandırdı.
  • Jose Mourinho (13 puan; 4G 1B), Tomislav Ivic’ten (Ocak-Mart 1995; 16 puan) bu yana Fenerbahçe’nin başında çıktığı ilk altı Süper Lig maçında 16 puana ulaşan ilk teknik direktör olmak istiyor.